youtube

Tedaviler


Endododontik tedavi, halk arasında diş özü/siniri olarak adlandırılan ve dişin canlı kısmını oluşturan pulpa dokusundaki problemlerin tedavisidir. Endodontik tedavi halk arasında kanal tedavisi ya da dişin sinirlerinin alınması olarak da bilinmektedir.

 

Kanal tedavisi yaptırmak neden önemlidir?

Eğer dişiniz siniri zarar görüp iltihaplanmışsa dişinizde hassasiyet ve ağrı olur. İlgili bölgede ağrıdan dolayı kullanmadığınızdan ve yeterli diş temizliğini yapmadığınızdan dolayı diş etlerinde rahatsızlık olur.
Şikâyetiniz olan dişinize kanal tedavi yaptırmadığınız takdirde diş sinirindeki enfeksiyon daha da artarak kök ucu ve çene kemiğinde apse adı verilen iltihaplara yol açarak kök etrafındaki kemikte yıkıma ve ilgili dişin çekimine neden olur.
Kısacası diş sinirindeki enfeksiyonun çevre dokulara yayılmasını önlemek, kişinin genel sağlığının bozulmasını engellemek, çene kemiğinin erimesini önlemek ve dişi kaybetmemek amacıyla iltihaplı dişlere kanal tedavisi yaptırmak önemlidir.
Eğer dişlerinizi kaybetmek istemiyorsa diş siniri iltihaplanmış dişlerinize kanal tedavisi yaptırmanız için bir an önce diş hekimine başvurmanızı öneririz.

 

Kanal tedavisi yapılması gereken dişte belirtiler nelerdir?

  • Özellikleri geceleri uyutmayan şiddetli diş ağrısı
  • Sıcak-soğuğa hassasiyet
  • Renk değişikliği
  • İlgili dişin olduğu bölgedeki diş etinde şişlik
  • İlgili dişin olduğu bölgedeki diş etinde sivilce benzeri kabarcıklar

 

Çocuklarda süt dişlerine de kanal tedavisi yapılır mı?

Süt dişleri büyüme ve gelişimin en aktif olduğu çocukluk döneminde gıdaların çiğneme ve öğütülmesine, çene gelişimine, konuşmaya, estetik görünüme yardımcı olduğundan ve altlarından gelecek olan kalıcı dişlerin yerlerini koruduğundan dolayı düşme zamanı gelene kadar sağlıklı olarak ağızda kalmaları önemlidir. Bu nedenlerle aynı yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da süt dişi siniri iltihaplandığı zaman kanal tedavisi yapılması gereklidir.

Çocuklarda kanal tedavisi uygulama yöntemi yetişkinlere benzer olmakla çocuk dişleri ile yetişkin dişlerin özelliklerinde bazı farklılıklar bulunması nedeniyle kanal tedavisinde kullanılan ilaçlar ve yöntemlerde bazı modifikasyonlar bulunmaktadır. Bu nedenle çocuklarda diş tedavilerini bu konuda uzmanlık yapmış olan çocuk diş hekimlerine yaptırmanız önemlidir.

 

Kanal tedavisi ne kadar sürede tamamlanır?

Kanal tedavisi ilgili dişteki iltihabın durumuna göre tek seansta ya da birkaç seans da tamamlanabilir. Hekiminiz dişinizi değerlendirdikten sonra bu konuda hakkında size gerekli bilgiyi verecektir.

 

Kanal tedavisi nasıl yapılır?

Diş ağrısı ya da kırık nedeniyle kliniğimize başvurduğunuz ilk seansta hekiminiz var olan probleminizi değerlendirmek için sizi klinik olarak değerlendirir. Ardından diş röntgeni alarak dişteki enfeksiyonun diş sinirini etkileyip etkilemediği değerlendirir. Eğer diş siniriniz iltihaplanmışsa kanal tedavisi yapılması hakkında size bilgi verir.
Kanal tedavisi uygulaması yapılmasına karar verildikten sonra hekiminiz öncelikle ağrı hissinizi azaltmak için dişinizi uyuşturur. Ardından dişteki çürükleri temizleyerek diş sinirinizin olduğu bölgeye ulaşmak için giriş yolu açar, radyolojik görüntüleme yöntemleriyle ya da dijital endodontik cihazlarla kök kanal uzunluğunu tespit eder.
Özel aletler yardımıyla diş sinirini çıkardıktan sonra çeşitli el aletleri ya da döner aletlerle diş sinirinin bulunduğu kök kanallarını şekillendirir. Kök kanalları içindeki mikroorganizmaları yok etmek için özel dezenfeksiyon solüsyonları ile kök kanallarınızı yıkar. Ardından kök kanallarındaki boşlukları çevre dokularla uyumlu dolgu maddesi ile doldurur. Son olarak da dişinizin kalıcı dolgu ile restore edilir.
Kanal tedavisi yapılmış dişler sağlıklı dişlere göre daha kırılgan yapıya sahiptir. Bu nedenle kanal tedavisi uygulanmış dişlerin uzun yıllar ağızda kalmasını sağlamak amacıyla dişin görünen tüm kısımlarını kaplayan dental kronların yapılması daha uygundur.
Kanal tedavisi sonrasında dişlerinizde birkaç gün hassasiyet ve hafif ağrı gözlenebilir. Ancak şiddetli bir ağrınız olursa hekiminize başvurunuz.

 

Kanal tedavisi yapılan diş tekrar iltihaplanır mı?

Kanal tedavisi yapılmış dişlerde başarı oranı kişinin ağız-diş bakımına, kullanılan tekniğe ve dişten dişe değişmektedir. Bununla beraber düzgün ve kurallara uygun olarak yapılan kanal tedavisinin başarısı ortalama %90-95’dir.
Düşük bir yüzdeye sahip olsa da başarısız olan tedavide kök kanal tedavisi tekrardan yenilenir (retreatment). Eğer retreatment ile de başarı sağlanamazsa kök ucuna cerrahi işlem yapılır.  Retreatment ve cerrahi işlemin başarılı olmadığı durumlarda ise dişin çekimi gerekir.

Blog

Çocuğumu diş hekimine ilk ne zaman götürmeliyim?

Çocuklarda ilk diş hekimi kontrolü, ilk süt dişleri sürmeye başladığı zaman (~6 ay) ya da en geç 1 yaşında çocuk diş hekimi tarafından yapılmalıdır.

Devamını Oku

Düşmeyen süt dişi problemi

Eyvah çocuğumun süt dişi düşmeden arkasından yeni dişleri geliyor!

Devamını Oku

Gebelik öncesi diş hekimimi ziyaret etmeli miyim?

Hamilelik döneminde hormonal değişiklikler, yanlış beslenme alışkanlığı ve yetersiz ağız-diş bakımı nedeniyle ağız-diş sağlığı ile ilgili bazı problemler yaşanabilir.

Devamını Oku

Diş Temizliği için Elma Tüketin

Dişlerin fırçalanamadığı zamanlarda, elma yemek dişlerde çürüğe neden olan plak ve yiyecek artıklarının temizlenmesine yardımcı olur.

Devamını Oku